Η ανακύκλωση είναι ένας από τους πιο κοντινούς και καθημερινούς τρόπους με τους οποίους έχουμε να συμβάλλουμε στη μείωση των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη και, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, είναι επίσης πολύ σημαντικό να είναι μια δράση που μαθαίνουν τα παιδιά από μικρά. Για αυτό, εκτός από το να γνωρίζουν τι είναι η ανακύκλωση και πόσο σημαντική είναι, είναι επίσης απαραίτητο τα παιδιά να μάθουν πώς πρέπει να γίνεται και γιατί γίνεται με αυτόν τον τρόπο και όχι με άλλον τρόπο.
Αν θέλεις να μάθεις πώς να μάθουν τα παιδιά να ανακυκλώνουν τα σκουπίδια με έναν εύκολο, αποτελεσματικό και διασκεδαστικό τρόπο, συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας πούμε γι’ αυτό.
Εξηγήστε τη σημασία της ανακύκλωσης
Αν θέλουμε να μάθουμε σε ένα παιδί πώς να ανακυκλώνει τα σκουπίδια, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωούμε ότι καταλαβαίνουν γιατί είναι σημαντική ανακύκλωση. Για να γίνει αυτό, είναι καλύτερο να τους εξηγήσουμε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή κατασκευάζονται από πρώτες ύλες που λαμβάνονται από τη φύση, μια διαδικασία που έχει αντίκτυπο σε αυτήν, που οδηγεί στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας στο πολλές περιπτώσεις.
Ωστόσο, καθώς τα σκουπίδια μπορούν να ανακυκλωθούν, αυτό το επιτρέπει μείωση της πρώτης ύλης που λαμβάνεται από τη φύση, που εμποδίζει πολλά οικοσυστήματα και είδη ζώων και φυτών να επηρεαστούν. Έτσι το παιδί θα το καταλάβει η δράση της ανακύκλωσής του έχει αντίκτυπο απευθείας σε κάτι συγκεκριμένο όπως η φύση, που θα δώσει το απαραίτητο κίνητρο για να το πραγματοποιήσει.
Φτιάξτε ένα οργανόγραμμα με σχέδια
Μόλις τα παιδιά εξοικειωθούν με την έννοια της ανακύκλωσης και τις θετικές επιπτώσεις της στο περιβάλλον, ένας κατάλληλος τρόπος για να τους μάθουμε να ανακυκλώνουν είναι να φτιάξετε ένα οργανόγραμμα με σχέδια που συσχετίζει τον τύπο σκουπιδιών με τον αντίστοιχο τύπο κάδου. Αυτή η εργασία είναι απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί ως απλό χόμπι μεταξύ γονέων και παιδιών. Για να γίνει αυτό, θα αρκεί να χωρίσετε ένα φύλλο σε διαφορετικές στήλες. Στην κορυφή θα ερωτηθεί το παιδί να ζωγραφίσει τα διάφορα είδη σκουπιδιών, και στο κάτω μέρος ένα δοχείο ή κάδος σκουπιδιών που θα χρωματιστεί στο αντίστοιχο χρώμα ανάλογα με το είδος της ανακύκλωσης στο οποίο ανήκει. Αυτή η άσκηση είναι απλή, αλλά πολύ ενδεικτική και θα βοηθήσει το παιδί να εξοικειωθεί με τους διαφορετικούς κάδους σκουπιδιών στο σπίτι. Επίσης, αφού σχεδιαστεί και χρωματιστεί το διάγραμμα ροής, μπορεί να τοποθετηθεί στην κουζίνα σε σημείο που μπορεί να δει εύκολα το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι ένα “οδηγός ανακύκλωσης”, φτιαγμένος από τα πιτσιρίκια στο σπίτι για δική τους χρήση, κάτι που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενθάρρυνση των κινήτρων για ανακύκλωση.
Τα παιδιά συμμετέχουν όταν πρόκειται να πετάξουν τα σκουπίδια στους κάδους.
Μια άλλη σημαντική πτυχή που μπορεί να είναι χρήσιμη για να μάθουν τα παιδιά τη σημασία της ανακύκλωσης είναι να μεταφέρουν τα σκουπίδια στα δοχεία. Παραδοσιακά, το «βγάζοντας τα σκουπίδια» συνδέεται με μια από τις πιο κουραστικές και βαρετές δουλειές του σπιτιού. Φυσικά, δεν μπορείτε να προσποιηθείτε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι ένα χόμπι από μόνη της, αλλά μπορεί να γίνει με ένα ιδιαίτερο κίνητρο όταν σκέφτεστε τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον.
Για αυτό, καλό είναι, τουλάχιστον κατά καιρούς, τα παιδιά συνοδεύουν τους γονείς για να πετάξουν τα σκουπίδια, ειδικά όταν πρόκειται να το μεταφέρει σε διαφορετικά δοχεία ανακύκλωσης και όταν πηγαίνει σε καθαρό σημείο. Αυτές οι εργασίες που μπορεί να φαίνονται καθημερινές και μικρής αξίας, είναι εντελώς νέες για πολλά παιδιά. Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος τρόπος για το παιδί να καταλάβει πραγματικά τι σημαίνει να «διαχωρίζεις» τα απορρίμματα πέρα από τους κάδους που συνήθως τοποθετούνται στις κουζίνες, είναι να δει πώς, πράγματι, γίνεται ο διαχωρισμός των απορριμμάτων και όταν τα πετάμε για τελευταία φορά σε κάδους και καθαρά σημεία.
Επιπλέον, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι τα παιδιά μαθαίνουν τόσο με τη θεωρία ότι τους διδάσκουν οι ενήλικες όσο και με μίμηση. Με αυτόν τον τρόπο, ένα παράδειγμα αξίζει όσο χίλιες λέξεις και όταν αυτό το παράδειγμα μετατρέπεται σε μια καθημερινή ενέργεια, όπως το φαγητό, το ντους ή το στρώσιμο του κρεβατιού, τότε είναι που το παιδί πραγματικά θα να εσωτερικεύσει την ανακύκλωση ως θετικό στοιχείο και φυσικό μέρος της καθημερινότητάς σας.